In 2017 bezocht de heer Aerden het huis Hogar niño Dios te Bethlehem, Israël. Het is een opvanghuis voor kinderen met een mentale of lichamelijke achterstand. Deze kinderen worden door hun families vaak verstoten omdat ze de zorg voor hen niet aankunnen. De kinderen worden hier liefdevol opgevangen.

Het huis wordt beheerd door drie blauwe zusters van de orde “El Instituto der Verbo Encarnado”.

Het huis zelf is in goede staat maar de zorg schiet ernstig tekort door personeelstekorten. Er zijn vooralsnog geen mogelijkheden om financieel zelfvoorzienend te zijn.  De heer Aerden werd getroffen door de liefde van de zusters voor de kinderen welke een zorg leveren die beperkt is en erg veel inzet van de zusters vergde. Het leek of zij op hun laatste tanden liepen. Zij waren in ieder geval overbelast met de zorg voor 37 kinderen.



In 2019 en in 2022 is de heer Aerden teruggegaan samen met twee Nederlandse artsen die gespecialiseerd zijn in de zorg voor kinderen met een handicap, AVG artsen.

De toestand was verbeterd. Er was veel meer rust bij de kinderen, er was dagelijks een adequate en lokaal opgeleide fysiotherapeut aanwezig waardoor de zorg sterk verbeterd was.

Het team heeft veel praktische adviezen kunnen geven en van elk kind een medisch dossier gemaakt met handvatten voor de individuele zorg.

Voor het nog beter functioneren van de zusters en hun team zou het prachtig zijn als het team kan worden uitgebreid met 1 fte die de nachtelijke zorg voor de kinderen op zich kan nemen.

De stichting wil het huis in het vervolg gaan steunen door middel van structurele verbetering met de aanstelling van een vaste verpleegkundige (1 fte) en een huisarts (0,5 fte) die vast betrokken zijn bij deze kinderen en opgeleid om specifieke problemen van de kinderen te herkennen.

In november2022 is Dhr Aerden opnieuw in het Heilig Land geweest samen met Ingrid Denkers, arts voor verstandelijk gehandicapten, Jochem van Ommen, neuroloog intensivist, en Jan Kuijs als fondsenwerver.

Ze bezochten opnieuw het kinderthuis ” Hogar Nino Dios”. Er was een verpleegkundige aangesteld, en de huisartszorg was veel beter geregeld. Wel waren er nog veel tekorten, en waren de kinderen ondertussen uit hun aangepaste rolstoelen gegroeid. Het was prachtig om de kinderen weer terug te zien, en te zien dat de zorg in het huis weer verbeterd was.

Beide neurologen hebben een gastcollege gegeven aan de universiteit van Bethlehem over de zorg voor patiënten met een verlaagd bewustzijn. Er was een groot aantal leerlingen (80+) die zeer geïnteresseerd waren. Het was prachtig om te zien dat de universiteit een grote stimulans is voor de jongeren om zich te ontwikkelen en de lokale zorg te verbeteren.

Een nieuwe ontwikkeling was de bouw van een nieuw thuis voor de mannelijke kinderen die ouder worden dan 16. Deze vertonen vaak moeilijk te hanteren gedrag en zijn fysiek erg sterk voor de zusters. Er is veel moeite gedaan om een oplossing te vinden voor dit probleem. Er staat nu een splinternieuw thuis op 1 km afstand van het Hogar Nino Dios voor de oudere jongens. Dit thuis wordt geleid door een Argentijnse priester “Don Carlos” die met veel geduld en creativiteit de bouw nu afgerond heeft.

De meeste inventaris ontbreekt echter nog. Ondertussen is er wel genoeg materiaal en wonen de eerste kinderen hier al. Wij hebben de doelstelling om de medische zorg in dit nieuwe thuis te faciliteren. Daarvoor hebben we een douchebed, twee medicijnkarren, en ander materiaal gefinancierd. Onder andere een bed en meubels voor het verzorgend personeel.

De komende tijd willen we inzetten op het inrichten van de medische post van het huis “Perpetuo Socorro” van deze jongens. Ook het huis voor de kleinere kinderen zullen we niet vergeten. We zijn fondsen aan het verzamelen om te zorgen voor nieuwe passend rolstoelen.

Zo gauw de omstandigheden het toelaten zullen we teruggaan om te kijken hoe het met onze kinderen gaat, en of we structureel iets kunnen betekenen voor het nieuw jongenshuis ” Perpetuo Socorro”

We bidden voor vrede en een stabiele en veilige omgeving voor onze zusters en kinderen