Zij werd geboren op 19 juni 1855 in Sandow, 26 kilometer ten oosten van Frankfuhrt an der Oder. Anna Maria was de oudste dochter van de lutherse dominee Hermann Traugott Tauscher en van Pauline van den Bosch, die uit Haarlem afkomstig was. Na Anna Maria volgden nog zeven kinderen, van wie er drie als kind overleden.

Op 30 oktober 1888 werd zij katholiek. Eind 1897 trad ze in Rome toe tot de Karmelietessen. De kerkelijke autoriteiten in Duitsland gaven haar geen toestemming voor de stichting van een eigen congregatie. Daarom vestigde ze een eerste noviciaat van haar Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus in Sittard. Het zou tot 1905 duren voordat het bisdom Rocca di Papa in de buurt van Rome de congregatie erkende. Kenmerkend voor de congregatie was dat de contemplatieve (op gebed en bezinning gerichte) traditie van de karmelietessen, werd gekoppeld aan praktische zielszorg en maatschappelijk werk.


In eerste instantie richtte men zich vooral op achtergestelde kinderen, later ging men zich ook bekommeren om ouderen, daklozen en vluchtelingen.

Er kwamen kloosters in Bohemen,  Zwitserland,  Hongarije,  Oostenrijk,  Kroatië en de Verenigde Staten. Alle kloosters waren gewijd aan Sint Jozef en vooral in Duitstalige landen waren de ‘St. Josefsheime’ bekend. Het  Moederhuis van de congregatie was sinds 1924 in Sittard gevestigd.


In de jaren daarop breidde de jonge gemeenschap zich snel in Europa uit: in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Engeland, Italië en Hongarije ontstonden St.-Jozefhuizen, die dakloze kinderen een thuis boden. Van 1912 tot 1920 verbleef de stichteres in Amerika, om ook daar een nieuwe Karmeltwijg te planten. In de Nieuwe Wereld ontstond in 1917 het eerste bejaardenhuis van de congregatie, eveneens als antwoord op de nood in die tijd.


De laatste jaren van haar leven woonde Tauscher in het Sittardse moederhuis. Zij stierf op 20 september 1938 en werd begraven op het kloosterkerkhof. In 1987 werd haar lichaam opgegraven en overgebracht naar een nieuw graf in een speciaal gebouwde kapel. Op 13 mei 2006 werd Tauscher in de kathedraal van Roermond in opdracht van paus Benedictus XVI en door kardinaal Simonis zalig verklaard. Het was de eerste keer dat een officiële zaligverklaring in Nederland plaatsvond. Haar graf wordt nog regelmatig bezocht door karmelietessen en andere gelovigen. Haar gedenkdag is 30 oktober.

De jaarlijkse liturgische gedachtenis van de zalige Maria-Teresa van de Heilige Jozef is op 30 oktober, de dag van haar overgang tot de Katholieke Kerk.